Systrarna Gudrun, Anna och Engla

Engla’s fortsatta prövningar (1915 – 18)

Engla’s fortsatta prövningar

Det måste ha varit en spännande, men orolig tid. Första världskriget bryter ut i juli 1914, ingen vet vad det ska komma att få för påverkan på Sverige.

1915 flyttar även mamman Josefina med tvillingarna Anna och Ragnar, som då tagit realexamen, till en hyrd våning i Oskarström. Ragnar har då fått arbete på Jutefabriken. Några i familjen är nu åter samlade på samma ort, vilket måste ha underlättat hjälp och umgänge. 

 

Tyvärr börjar Gudruns hälsa att svikta. Hon drabbas av tuberkulos och vistas i perioder på sanatorium. Till slut orkar inte Gudrun längre och 1917, när hon är 32 år och Engla 28 år, avlider Gudrun på Lia vårdhem. Man kan läsa från brevväxlingen dem emellan hur mycket de betyder för varandra, och hur hoppet hålls uppe in i det sista. 

Prövningarna fortsätter för Engla 1918 insjuknar hon i Spanska sjukan, en influensa som tog många liv. Engla tillbringar vintern på rekreationshem i Hålland i Jämtland och lyckas tillfriskna. Under tiden har Engla drivit atljén med hjälp bland annat av sin lillasyster Anna som då är 19 år och som redan tidigare arbetat för sina bägge systrar och lärt sig yrket.

besöksräknare sen okt 2007

r�knare

Några synpunkter?