Engla med släkt och väninnor i sin trädgård utanför huset med ateljén i Oskarström

Engla etablerar sig och får tid för privatliv (1919-74)

Engla etablerar sig och får tid för privatliv

Engla återvänder på våren 1919 till Oskarström och sin ateljé. Första världskriget är just till ända och industrierna börjar ta fart. Hon fortsätter sitt arbete.

Redan 1920, när hon är 31 år gammal, tar hon körkort. För denna tid är det mycket ovanligt med körkort, och inte minst att kvinnor har det. Men Engla är en modern och ambitiös ung dam. Hon har säkert räknat ut att det kommer att vara lönsamt att snabbt kunna ta sig till olika platser för att kunna erbjuda fotograferingar.

Ett av skälen till körkortet är säkert även att hon enklare ska kunna resa till de populära sommarorter som finns på västkusten. Hon reste bland annat till Mölle och Arild, troligen för att både få frisk havsluft och att fotografera, men kanske även möjligheten att söka träffa en make. Trots att det sistnämnda inte blir av lever Engla ett mycket relationsrikt liv.

Familjen har ett mycket omfattande umgänge med alla syskon och syskonbarn. Englas bror Harald låter bygga ett hus i Oskarström, det är tänkt för honom själv, Mamman Josefina, Engla och en yngre syster Hedvig. Huset kommer att kallas Tryggesta, nuvarande Björkallé 10, och blir en viktig knutpunkt för alla syskon. Vi kan se från kort, som säkert Engla oftast tagit, att det var glada fester, utflykter och ett nära och varmt umgänge mellan alla syskonen.

Engla umgicks även med andra yrkesarbetande ogifta kvinnor, de broderade och spelade en hel del kort bland annat i ett sällskap som kallads Ettöres Priffegänget.

Förutom sitt konstnärliga sinne som hon hade för fotograferingens komposition och ljussättning, så var Engla mycket klädmedvetnen och hade en utsökt smak.

Engla saftar och syltar med syster Hedvig 5 september 1917

Med systrarna på utflykt

Engla var även berest för sin tid. Både 1921 och 1922 har Engla tagit ut pass för att åka till Danmark. Hon åkte senare även till Paris och till Nordkap.

Ett annat stort intresse Engla hade var hennes trädgård, denna vårdade hon väl, lät plantera många vackra blommor. Många var dessa vackra blommor i fina arrangemang som Engla sedan fotograferade och lät försälja som vykort.

besöksräknare sen okt 2007

r�knare

Några synpunkter?